IMPRESSIES VAN OOST-CHINA

cursusnummer 245

China is na Rusland en Canada het grootste land ter wereld. Grote delen van het land zijn echter niet of moeilijk bewoonbaar. Dat is de reden dat het overgrote deel van de ruim 1,3 miljard Chinezen in de oostelijke aan zee grenzende provincies woont. Daar is na het bewind van Mao en zijn Culturele Revolutie onder leiding van Deng Xiaoping in de 80er jaren van de vorige eeuw een nieuw op het kapitalisme gent economisch bestel ontwikkeld. Als gevolg daarvan zijn zeer grote welvarende metropolen en stadsprovincies ontstaan, maar ook sociale problemen als gevolg van de trek van Chinezen van het platteland naar deze metropolen. In drie bijeenkomsten kijken we:
naar de grote metropolen als Gouangzhou (Canton) aan de Parelrivier, Sjanghai, de economische magneet van China en Nantong, een stad met 8 miljoen inwoners.
naast recente ontwikkelingen naar de geschiedenis van China met o.a. de Grote Muur, Beijing met het Verboden Paleis en het Zomerpaleis en Xian, de oude hoofdstad met het terracottaleger van de eerste keizer Qin Shi Huangdi.
naar de natuur in China, zoals het Karstgebergte rond Yangshuo en naar milieuproblemen als de waterproblematiek.

Aanvang 8 februari 2019
Docent dhr. B. Hupkens
Locatie locatie Van Hogendorplaan 25A
Tijd vrijdagochtend van 10.30 12.30 uur
Duur 3 lezingen
Cursusgeld € 45,00